Veranderen is geen Kunst
  • Home
  • Aanpak
  • Voor wie
  • Inspiratiedag
  • Wie zijn wij
    • Contact
  • Blogs


​Blog's

De verleiding van de kleine stap

11/23/2017

0 Reacties

 
Foto
De organisatie is ingericht, de inkt van het visiedocument is opgedroogd, en dan? Hoe zet je de vernieuwing in gang en hou je koers op weg naar de doelen? Het onontgonnen werkterrein kan zo veelomvattend zijn, dat het verlammend werkt of verzandt in stapels papier en eindeloze discussies. Op dat moment is het tijd om de verleiding van de kleine stap in te zetten.  


Waarom kleine stappen?
Niets werkt zo motiverend als het bereiken van een resultaat. Zeker als het iets is wat nog niet eerder is gedaan binnen de organisatie. Niemand weet precies hoe het eruit ziet en tegelijkertijd vraagt de omgeving van het project- of veranderteam om bewijzen dat de goede weg is ingeslagen. Door met de blik op de visie een of meerdere kleine stappen te definiëren, krijgt de weg naar het einddoel kleur en betekenis.
En, minstens zo belangrijk is dat het bereiken van een tussenstap een ideaal moment om eens stil te staan bij de vernieuwing die in gang is gezet en waartoe het team in staat is. Kijk gezamenlijk achterom om aanschouw met verbazing en trots wat al is bereikt. Dit geeft de nodige energie voor de volgende stappen, want vernieuwing of een complex project realiseren vraagt oneindig veel doorzettingsvermogen.
 
Experimenteer & leer
De kleine stap is gezet. En ongetwijfeld kom je tot de conclusie dat het nog niet helemaal goed is of niet helemaal de juiste stap. Logisch! Iets wat nog niet eerder is uitgevoerd, heeft zich nog niet bewezen. En daarin zit precies de toegevoegde waarde van de kleine stap. Want juist die kleine stappen bieden een uitstekende kans voor een leerervaring tegen beperkte kosten en inzet. De truc is om het tussenresultaat te beoordelen op wat het de organisatie leert voor het vervolg van de weg naar het einddoel. Of zoals Thomas Edison zei: ´ I have not failed, I’ve just found 10.000 ways that won’t work’.
 
De kleine stap en de grote droom
De kleine stappen zijn geen doel op zich, maar een tussenstap op weg naar de droom die in de visie is beschreven. Het is van belang om niet alleen de succes te vieren, maar ook om de successen samen te vieren. Met de leden van het projectteam én met anderen uit de organisatie die het team de ruimte hebben geboden om aan de vernieuwing te werken. Door de kleine stappen en het einddoel in samenhang neer te zetten ontstaan duidelijke transitiepaden. De bereikte tussenstappen op die paden inspireren en verleiden anderen in de organisatie om ook een beweging te maken. Bijvoorbeeld de inkoper voor wie het duidelijk wordt wat er veranderd moet worden in het inkoopproces. Of de beheerder die inzichtelijk maakt wat het betekent voor de beheerorganisatie.

Foto
Samenvattend: verleiding van de kleine stap bestaat uit:
·         Kleine stappen op weg naar het einddoel definiëren;
·         Experimenteer, leer en presenteer;
·     Samen successen vieren, samen vieren en samen    versnellen.

Doordat veranderen tegenwoordig een constante is, is het des temeer van belang dat je geniet van elke stap. Net als bij een wandeling, waar zowel de bestemming als de wandeling een doel zijn. Wandel, kom vooruit én kijk om je heen naar de telkens veranderende vergezichten.

Welke kleine stap heb jij over 2 maanden bereikt? ​Vertel het ons op de Inspiratiedag Veranderen is geen Kunst

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Joost: bewegen is de meest ontspannen manier  van zijn.

    Auteur
    ​

    Sonja, geboeid door vernieuwing en verandering met een antenne voor de menselijke maat.

    Archieven

    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

  • Home
  • Aanpak
  • Voor wie
  • Inspiratiedag
  • Wie zijn wij
    • Contact
  • Blogs